EtusivuHyvä tietää11. syy aloittaa uutiskirjeviestintä

11. syy aloittaa uutiskirjeviestintä

Monessa organisaatiossa viestintäbudjetti joutuu toisinaan suurennuslasin alle, jolloin ilmaan heitetään kysymykset: ”Onko tässä mitään järkeä?” - ”Voisimmeko päästä samaan lopputulokseen kustannustehokkaammin?”. Nuo kysymykset ovat ajankohtaisia, sillä suurin osa työssä käyvistä ja nykynuorisosta tavoitetaan parhaiten sähköisesti.

Seuraavassa muutamia ajatuksia, joilla viestinnästä saadaan tehokkaampaa, ekologisempaa ja mikä parasta, ehkä säästetäänkin muutama euro.

Anna esitteelle sille kuuluva arvo

Tyylikäs perinteinen esite on pakollinen väline messuilla, asiakastapaamisissa – tilaisuuksissa, joissa asiakas todennäköisesti odottaa, että annat hänelle kotiin vietäväksi ”kättä pidempää”. Tällöin laadukas esite saa myös arvolleen kuuluvan kohtelun, eikä välttämättä ainakaan tutustumatta joudu suoraan roskiin.

Älä tuhlaa ja kuluta luontoa

Usein erilaisten säännöllisten asiakaspostitusten toteuttaminen on automaatio, joka toistuu vuodesta toiseen. Malli on kuin valmis latu, jota kaikki ovat tottuneet hiihtämään. Perinteisen esitteen tai kampanjamainoksen taitto-, tulostus- ja postituskustannukset ovat tähtitieteelliset verrattuna sähköisesti toteutettuun uutiskirjeeseen. Lisäksi sähköinen toteutusmalli on ainakin hieman ekologisempi vaihtoehto.

Sähköisen uutiskirjeen muut lisäarvot

Kustannussäästöjen lisäksi sähköinen uutiskirje mahdollistaa seurannan, jossa kampanjan onnistuminen nähdään heti. Laadukkaassa uutiskirjepalvelussa käyttäjä näkee kaikki tilastot yksilötasolla. Tilastojen avulla markkinointia voidaan kehittää, jolloin tehdylle investoinnille saadaan parempi tuotto.

Ja kauppa käy…

Uutiskirjeessä oleva linkki voi johdattaa verkkokauppaan, josta vastaanottaja voi ostaa tuotteen halutessaan vaikka heti. Toisaalta, verkkokaupassa hän voi nähdä jonkin toisen kiinnostavan tuotteen, jonka haluaa
kokoelmiinsa.

Sähköistä asiakasviestintä tai ainakin osa siitä…

Vuosia jatkunutta perinteistä viestintämallia ei tule uudistaa on/off -periaatteella. Olen varma, että jokaisessa postituksessa on joukko niitä, jotka lukevat jokaisen esitteen huolella ja arvostavat sitä. Toisaalta on se toinen joukko, joka ei edes avaa lähettämääsi postia, vaan heittävät sen suoraan roskiin.

Ei kysyvä tieltä eksy

Oikea toimintamalli on yksinkertainen. Kysy asiakkailtasi, haluavatko he jatkossa viestit perinteisessä epäekologisessa vai nykyaikaisessa sähköisessä muodossa. Tällä menetelmällä kaikki ovat voittajia. Asiakkaat arvostavat, koska heidän mielipidettään kuunnellaan. Todennäköisesti suurin osa arvostaa sähköistä versiota, jolloin lopputulemana voi olla huomattavat kustannussäästöt. Mainitsemisen arvoinen on myös se 300 vuotta vanha ikihonka joka jää kaatamatta.

Tämä artikkelin on julkaistu 2.2.2009.
Artikkelin kirjoittaja on Websonic Oy:n toimitusjohtaja Toni Jalonen.